Bireysel emeklilik sistemi, düzenli birikim yaparak çalışma döneminizdeki hayat standardınızı emeklilik döneminizde de sürdürebilmenizi sağlamaya yardımcı bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
Siz de geleceğiniz için bugünden harekete geçerek ihtiyaçlarınıza uygun olarak oluşturduğumuz planlarımızı inceleyebilirsiniz.
*Bireysel Emeklilik nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için bugünden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
*Bu sistem guvenli mi?
Bireysel emeklilik sisteminde denetim mekanizması son derece sağlam ve güvenlidir.
Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenir. Şirketlerin yılda en az bir kere bağımsız dış denetim yaptırması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri, üçer aylık dönemler itibariyle bağımsız dış denetime tabidir. Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir. Katılımcıların bireysel emeklilik hesapları, emeklik şirketlerinin mali bünyesinden bağımsız olarak Takasbank nezdinde saklanır. Emeklilik şirketlerinin iflas etmesi durumunda katılımcı Takasbank’ta saklanan birikimini bir diğer emeklilik şirketine aktararak sistemde kalmaya devam edebilir. Fon malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda en az bir kere denetimden geçer.
*Emekli olunca ne kadar maas alirim?
Elde edeceğiniz emeklilik birikimi ve alacağınız maaş, sisteme giriş yaşınıza, ödediğiniz katkı payı tutarına, fonlarınızın getirilerine bağlı olarak değişiklik gösterir.Emeklilik şirketleri, T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen şartlara ve plan özelliklerine göre oluşturulmuş projeksiyon hesaplamalarına göre tahmini emeklilik birikimi ve maaşı öngörüsü sunar.
*Hesabima nasil ulasirim?
Emeklilik şirketlerinin internet sitelerinde sizin adınıza oluşturduğu şifreli alanlara giriş yaparak, hesabınıza ulaşabilir; birikiminizin durumunu, fon getirilerinizi, ödeme dönemlerinizi takip edebilir, hesabınızla ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank nezdinde tutulduğundan, fon paylarınızı size verilecek Takasbank şifresi ile günlük olarak izlemeniz de mümkündür.
*Devlet Katkısı nedir ve oranları nasıldır?
Bireysel emeklilik sistemine yatırdığınız katkı paylarına karşılık olarak, bu katkı paylarının belirli bir oranında bireysel emeklilik hesabınıza devlet tarafından ödenen tutardır. Devlet katkısı, düzenli veya toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının %25'i oranında ödenir. Örneğin; aylık 100 TL ödüyorsanız adınıza her ay 25 TL, 800 TL ödüyorsanız 200 TL devlet katkısı ödenir.
*Devlet katkısı ne zaman basladi?
Devlet katkısı, 01.01.2013 tarihinden itibaren yatırdığınız katkı payları için ödenir.
*Herkes icin devlet katkisi odenir mi?
Vergi mükellefi olup olmadığına, mesleğine bakılmaksızın bireysel ya da gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi dahilinde katkı payı ödeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile 29.05.2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. Maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları tarafından ya da bu kişiler adına yatırılan katkı payları için devlet katkısı ödenir.
*Devlet Katkisina ne zaman hak kazanirim?
Asagidaki tabloda sure sartlari belirtilmistir.
01.01.2013 tarihinden sonra sistemde bulunduğunuz süre | Devlet katkısı hesabındaki tutarın hak kazanılan oranı |
3 yıldan az | %0 |
3<=Süre<6 yıl | %15 |
6<=Süre<10 yıl | %35 |
10 yıl ve daha fazla (56 yaşından önce) | %60 |
Emeklilik (10 yıl ve daha fazla sistemde kalıp 56 yaşını tamamlama), yaşam kaybı veya maluliyet | %100 |